Lifestyle

Protecție solară, care sunt ultimele noutăți pentru un sezon fără griji

Protecție solară, care sunt ultimele noutăți pentru un sezon fără griji. Pe măsură ce vine vara, conversația pe acest subiect e mai frecventă. Și pe bună dreptate.

Știm că este important să ne protejăm pe tot parcursul anului. Dar este și mai important atunci când petreceți mai mult timp afară. Vorbim despre acele momente când renunțați la toate straturile de îmbrăcăminte de iarnă.

În plus, o reîmprospătare a SPF este întotdeauna binevenită, nu?

Valorile de pe etichete sunt cele reale pentru protecție solară?

Au apărut știri că valorile reale ale SPF erau de fapt mai mici decât cele inscripționate pe etichetă. Chiar și cei mai dedicați fani ai frumuseții sunt puțin nesiguri de cum să caute pe piață.

Grupul de lucru pentru mediu (EWG) a venit la timp cu al 15-lea ghid anual al produselor de protecție solară. Ghidul evaluează peste 1.800 de produse SPF pentru eficacitate, ingrediente și metode de aplicare.

Să vedem ce am descoperit în acest articol de blog. Pentru a putea beneficia de toată gama noastră de produse cosmetice vă invităm să intrați în contact cu noi!

1. Căutați produse cu echilibru UVA/UVB

Atât razele UVA, cât și cele UVB pot fi dăunătoare pielii. O bună protecție solară o va proteja împotriva ambelor. Să nu uităm: UVB (legat de valoarea SPF de pe etichete) dăunează straturilor exterioare ale pielii.

De asemenea, sunt asociate inflamației pielii și arsurilor solare. Pe de altă parte, razele UVA pot pătrunde mai adânc în stratul dermic și pot provoca leziuni ale radicalilor liberi. Într-o astfel de situație produsele de hidratare sunt cele mai benefice.

Nu în ultimul rând, stresul oxidativ poate deteriora colagenului.

Uniunea Europeană solicită o cantitate proporțională de protecție UVA și UVB pe etichete. Toate soluțiile trebuie să ofere protecție UVA de cel puțin o treime ca SPF.

Exemplu: dacă o etichetă se mândrește cu SPF 30, protecția UVA trebuie să fie de cel puțin 10. Conform EWG, SUA pur și simplu ratează acest criteriu.

Un studiu din 2017 a testat 20 de protecții solare obișnuite din SUA. Doar 11 îndeplineau acest criteriu impus de UE. Asta nu înseamnă că nu există produse de protecție solară adecvate pe piața SUA. Trebuie doar căutate în mod activ.

În ce privește tipurile de filtre UVA, singurele ingrediente aprobate în SUA sunt avobenzona și oxidul de zinc. Pe de altă parte, în Europa sunt incluse mai multe pe această listă: Tinosorb S și Tinosorb M.

Ambele ingrediente sunt eficiente în protecția solară în concentrații de până la 10%. EWG îndeamnă FDA să ia în considerare aceste adăugiri. Par a fi mai eficiente și mai stabile decât avobenzona.

2. Acordați o atenție specială în privința numerelor de pe SPF

S-ar putea să fie una din cele mai fierbinți dezbateri de frumusețe din ultima vreme. O protecție solară a fost evaluată la SPF 15,8 și SPF 19,2 în testele in-vitro și in-vivo.

Au rezultat diferențe considerabile în comparație cu SPF 84 așa cum susținea eticheta produsului. Nu a fost singura marcă ce a avut rezultate de testare radical diferite.

Procter & Gamble a testat un produs SPF 100 la cinci laboratoare diferite. Rezultatele variau de la SPF 37 la SPF 75. Cu siguranță situația a stârnit o întrebare legitimă.

Cât de mult putem avea încredere în etichetele noastre SPF?

Nu este neapărat vina mărcilor pentru aceste erori. Conform EWG, metodele de testare pentru a determina valoarea SPF nu sunt întotdeauna exacte. Testele cu lumină UV dintr-un laborator produc rezultate diferite în comparație cu condițiile din lumea reală.

De asemenea, trebuie discutată și problema comportamentului utilizatorilor. Dacă aveți încredere că un SPF 100 vă va proteja, poate nu mai aplicați din nou la fiecare două ore, așa cum ar trebui.

Controversa recentă face și mai imperios necesară o abordare precaută a situației.

3. Respectați formulele minerale dintr-o protecție solară cât mai mult posibil

EWG are o listă de formule non-minerale, dar recomandă și opțiuni minerale (dioxid de titan sau oxid de zinc). Sunt singurele ingrediente de protecție solară considerate sigure.

Celelalte 12 ingrediente obișnuite de protecție solară necesită în continuare investigații.

Totuși, dacă veți opta pentru protecții solare chimice, faceți tot posibilul pentru a evita oxibenzona. Ingredientul s-a dovedit că se absoarbe prin piele în cantități remarcabil de mari. Devine un potențial perturbator endocrin, ceea ce înseamnă că ar putea afecta nivelul hormonilor.

Comisia Europeană a propus o limită a concentrație de 2,2% pentru oxibenzonă.

4. Fiți atenți la spray-uri

Mai mult de un sfert din produsele de protecție solară din ghidul EWG sunt sub formă de spray. Se observă că spray-urile de protecție solară înregistrează o creștere constantă pe piață. Din motive întemeiate, desigur: spray-urile fac aplicarea produselor de protecție solară mult mai ușoară.

Problema apare, conform raportului, cu riscurile de inhalare. Până în prezent, nu știm cum nanoparticulele vă pot afecta plămânii când le respirați sau consumați accidental. Chiar și cu spray-uri non-nano minerale dilemele rămân.

Sunt necesare teste suplimentare în acest domeniu. Dar, din nou, este ceva de care trebuie să fim atenți până când avem cercetările care să susțină afirmația.

Pe partea de aplicare va trebui să pulverizați într-un strat destul de gros pentru a atinge criteriul de referință. Doar în acest mod puteți avea parte de o protecție solară adecvată pentru întregul corp.

Așadar, pulverizarea rapidă sau pulberea reprezintă un avantaj în termeni de ușurință în aplicare. Cu toate acestea, o loțiune ar putea merge mai bine pe termen lung.

Concluzie

Este posibil ca unele dintre aceste puncte să vă pară familiare. Dar suntem cu toții nevoiți să reîmprospătăm acele informații, nu-i așa? La fel trebuie procedat cu orice produs de îngrijire corporalăîngrijire facială sau îngrijire orală.

Potrivit EWG, nu ar trebui să așteptăm să se stabilească linii directoare mai stricte privind îngrijirea solară. Depinde de noi să acordăm prioritate siguranței solare.

Consultați produsele aprobate de CE și pregătiți-vă pentru o vară arzătoare